Křenová omáčka

2 porce                                                                                             Doba přípravy 20 minut

Nutriční hodnoty v 1 porci

Energetická hodnota

942 KJ

Bílkoviny

14,3 g

Sacharidy

27,5 g

Tuky

5,9 g

Vláknina

1.1 g

 

Suroviny


·        40 g křenu

·        750 ml nízkotučného mléka

·        1 lžíce hladké mouky

·        Sůl

·        Pepř

·        Citronová šťáva


Postup

·        Nastrouháme křen na jemném struhadle.

·        Do hrnce dáme vařit mléko, malé množství studeného si dáme stranou a rozmícháme v něm mouku. Když začne mléko v hrnci vařit přidáme zbytek mléka s moukou, Za častého míchání přivedeme k varu. Několik minut povaříme.

·        Přidáme nastrouhaný křen a necháme ještě 2-3 minuty povařit. Pořád mícháme, aby se mléko nepřipálilo.

·        Nakonec ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

·        Na talíři můžeme ozdobit najemno nakrájeným pórkem.

Poznámka: Servírujeme jako bezmasé jídlo s knedlíkem nebo bramborem. Pro milovníky masa servírujeme s vařeným hovězím masem, uzeným masem nebo vařeným vepřovým nebo hovězím jazykem.