Sterilované brusinky (rybíz, rakytník)

Suroviny
·         1 kg ovoce (brusinky nebo rybíz nebo rakytník)
·         600 g cukru
·         citrony
·         rum
Postup
1.       Ovoce umyjeme, nasypeme do hrnce, přidáme cukr. Promícháme a opatrně přivedeme k varu. Nepodléváme žádnou tekutinou, ovoce pustí dost šťávy. Povaříme cca 2 minuty.
2.       Naplníme do sklenic, do každé sklenice navrch položíme kolečko citronu i s kůrou. Zakápneme rumem.
3.       Sklenice uzavřeme, sterilujeme při teplotě 80 - 85ºC po dobu 20–25 minut.
Tip
Brusinky, rybíz i rakytník používáme tradičně ke svíčkové nebo k masu. Vynikající jsou také v kombinaci se sýrem a ořechy.
Sterilovaný rakytník