Sterilované okurky

Suroviny
  • Okurky
  • Mrkev, cibule, křen, kopr
  • Nové koření, celý pepř, hřebíček, bobkový list, hořčičné semínko
Nálev:
  •  3,8 l vod
  • 1,2, l octa (8%)
  • 160 g soli
  •  300 g cukru
  •   50 tablet sacharinu
1.     Všechny suroviny na nálev promícháme a důkladně převaříme a necháme vychladnout. Nálev nemusíme zpracovat hned, můžeme si ho nechat v uzavřené lahvi na pozdější využití.

Okurrky dobře očistíme, umyjeme a naskládáme do sklenice. Do každé sklenice přidáme očištěnou zeleninu a koření:
·         3 kolečka mrkve
·         3 kolečka cibule
·         2 kolečka křenu
·         3 nová koření
·         3 pepře
·         2 hřebíčky
·         ¼ lžičky hořčičného semínka
·         Kousek bobkového listu a kopru

4.       Zalijeme nálevem, sklenice uzavřeme a sterilujeme 20 – 25 minut při 80 – 85 ºC.