Kysané zelí ve sklenici

Počet porcí
5

Doba přípravy
1 hodina


Suroviny
·         1 kg hlávkového zelí
·         20 g soli
·         10 g kmínu
·         10 g hořčičného semínka

Postup
1.       Zelí nakrouháme na jemné proužky.
2.       V míse smícháme zelí a koření. Důkladně prohněteme, aby pustilo šťávu.
3.       Plníme do sklenic se šroubovacím uzávěrem. Důležité je, zelí hodně namačkat, aby šťáva vystoupila na povrch. Sklenice plníme do zhruba 3/4.
4.       Sklenice uzavřeme a postavíme někam na světlo, v místnosti s pokojovou teplotou. Necháme přibližně 1 týden. Přesná doba kvašení se odvíjí od okolní teploty a od toho, jak moc kyselé zelí máme rádi. Po několika dnech začne zelí pracovat a někdy se nafouknou víčka sklenic.
5.       Když máme zelí dostatečně kyselé, přendáme sklenice do ledničky, kde ho můžeme uchovávat několik týdnů.

Tip
Kysané zelí je bohatým zdrojem vitamínů a vlákniny, vhodné ke konzumaci zejména v zimních měsících, kdy máme menší přísun čerstvé zeleniny. Velkou výhodou kvašení ve sklenici je, že si můžeme připravit domácí kysané zelí i doma v kuchyni a nepotřebujeme sklep na uchovávání. Servírujeme jako přílohu, salát nebo můžeme uvařit k masu a knedlíkům.
Takto připravené zelí můžeme ještě dochutit například křenem nebo hned při nakládání přidat nastrouhanou mrkev nebo nakrouhanou cibuli.