Počet
porcí
|
5
|
|
Doba
přípravy
|
1
hodina
|
Suroviny
·
1 kg hlávkového zelí
·
20 g soli
·
10 g kmínu
·
10 g hořčičného semínka
Postup
1.
Zelí nakrouháme na jemné proužky.
2.
V míse smícháme zelí a koření. Důkladně
prohněteme, aby pustilo šťávu.
3.
Plníme do sklenic se šroubovacím uzávěrem. Důležité
je, zelí hodně namačkat, aby šťáva vystoupila na povrch. Sklenice plníme do
zhruba 3/4.
4.
Sklenice uzavřeme a postavíme někam na světlo, v místnosti
s pokojovou teplotou. Necháme přibližně 1 týden. Přesná doba kvašení se odvíjí
od okolní teploty a od toho, jak moc kyselé zelí máme rádi. Po několika dnech
začne zelí pracovat a někdy se nafouknou víčka sklenic.
5.
Když máme zelí dostatečně kyselé, přendáme
sklenice do ledničky, kde ho můžeme uchovávat několik týdnů.
Tip
Kysané zelí je bohatým zdrojem vitamínů a vlákniny, vhodné
ke konzumaci zejména v zimních měsících, kdy máme menší přísun čerstvé
zeleniny. Velkou výhodou kvašení ve sklenici je, že si můžeme připravit domácí
kysané zelí i doma v kuchyni a nepotřebujeme sklep na uchovávání.
Servírujeme jako přílohu, salát nebo můžeme uvařit k masu a knedlíkům.
Takto připravené zelí můžeme ještě dochutit například křenem
nebo hned při nakládání přidat nastrouhanou mrkev nebo nakrouhanou cibuli.