Maďarská kuřecí polévka - svačinová

Počet porcí
6

Doba přípravy
1,5 hodiny


Suroviny
·         1 kg kuřecích křídel nebo spodních stehen
·         1 větší mrkev
·         1 větší petržel
·         100 g mraženého hrášku
·         60 g nudlí
·         4 bobkové listy
·         Sůl, podravka

Postup
1.       Mrkev a petržel očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle.
2.       Křídla nebo stehna vložíme do hrnce, přidáme zeleninu, bobkový list, sůl a podle chuti podravku. Zalijeme vodou tak, aby byla hladina cca 3 – 4 cm nad masem. Vaříme (táhneme) přikryté na mírné teplotě tak dlouho, až je maso měkké. Z křídel nebo ze stehen se vyvaří větší množství tuku, který z povrchu sebereme.
3.       Do polévky přidáme nudle a hrášek. Vaříme cca 4 minuty a pak necháme pod poklicí nudle dojít.
4.       Polévka je hustá a silná. Servíruje se jako samostatné jídlo.

Tip
Jestliže se chceme ještě více vyhnout tuku, můžeme polévku udělat z kuřecích stehen bez kůže nebo dokonce z prsních řízků bez kůže.
Tento typ husté, silné polévky s větším množstvím masa se často servíruje v Maďarsku do velkých misek. Pro menší až střední jedlíky bohatě stačí k obědu. Proto se u nás ujal název Maďarská polévka.