Počet porcí |
4 |
|
Doba přípravy |
1 hodina |
Suroviny na marinádu
·
4 ks kuřecí prsa bez kůže
·
2 lžíce jogurtu
·
1 lžíce škrobu
·
½ lžičky koření tika masala
·
½ lžičky kurkumy
·
šťáva z 1/2 menšího citronu
·
cca 20 g nastrouhaného čerstvého zázvoru
·
sůl
Postup
1.
Maso nakrájíme na plátky. V misce smícháme
jogurt, škrob, citronovou šťávu a koření. Do vzniklé směsi naložíme maso a
necháme v chladu marinovat alespoň 0,5 hodiny.
2.
Rozpálíme nepřilnavou pánev a maso na ní zprudka
opečeme do růžova. Hotové maso vyndáme z pánve a uchováme na teple, než
připravíme omáčku.
Suroviny na omáčku
·
1 menší cibule
·
2 stroužky česneku
·
20 g čerstvého zázvoru
·
2 bobkové listy
·
1 lžička kurkumy
·
½ lžičky kožení tika masala
·
1 badyán
·
Špetka skořice
·
1 rajče
·
½ lžičky kmínu
·
½ lžičky sušeného zázvoru
·
½ lžičky mletého koriandru
·
Citronová kůra z ½ citronu
·
Muškátový oříšek
·
½ l silného vývaru
·
½ l nízkotučného mléka
·
1 lžíce hladké mouky
·
2 lžíce nasekané čerstvé petrželové natě
·
Sůl
1.
Do pánve, ve které jsme opékali maso dáme
nakrájenou cibuli, česnek, zázvor, citronovou kůru a všechno koření kromě
muškátového oříšku. Zprudka orestuje asi 1minutu, aby se koření rozvonělo, ale
nezhořklo. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Přidáme nakrájené rajče. Necháme
vařit zhruba 15 minut.
2.
Do omáčky přidáme mouku rozmíchanou v troše
studené vody. Necháme přejít varem a omáčku rozmixujeme. Tím ještě zvýrazníme chuť
koření. Kdo chce mít omáčku úplně hladkou, může přecedit a tím se zbavit případných
kousků bobkového listu a badyánu.
3.
Převaříme mléko a přidáme do omáčky. Mléko
převařujeme proto, abychom se vyhnuli nebezpečí, že se srazí. Omáčku s mlékem
necháme ještě společně povařit asi 5 minut, dochutíme solí a kouskem
nastrouhaného muškátového oříšku. Úplně nakonec do omáčky zamícháme petrželovou
nať.
4.
Servírujeme s rýží nebo s indickými plackami.