Krémová kachní polévka

 Počet porcí 8                                                                       Doba přípravy 2 hodiny

Suroviny:

  • 1 kg kachních krků
  • 1 větší mrkev
  • 2 větší petržele
  • 1/2 menšího celeru
  • 1/4 l nízkotučného mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • bobkový list
  • mletý bílý pepř
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • petželka na ozdobu
Postup:
  1. Krky uvaříme v osolené vodě s bobkovým listem. Můžeme i v pomalém hrnci. Čím bude vývar silnější, tím bude polévka lepší. Z vývaru sebereme přebytečný tuk.
  2. Z uvařených krků obereme maso, dáme stranou a udržujeme teplé.
  3. V hotovém vývaru uvaříme kořenovou zeleninu. Když je zelenina měkká, přidáme hladkou mouku a vše rozmixujeme. 
  4. Přidáme mléko, vrátíme na sporák a necháme mírně povařovat, abychom získali krémovou konzistenci. Nakonec dochutíme bílým pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. 
  5. Do středu talíře navrstvíme maso, přidáme polévku a ozdobíme petrželovou natí.

TIP: dobré je také přidat pod maso na dno talíře vařené široké nudle.