2 porce 30
minut
Nutriční hodnoty v 1 porci
Energetická
hodnota |
2 689 |
Bílkoviny |
36,2 g |
Sacharidy |
98 g |
Tuky |
10,3 g |
Vláknina |
6,1 g |
Suroviny
·
300 g listů mangoldu
·
70 g cibule
·
3 stroužky česneku
·
100 ml smetany krémové do omáček 15%
·
¼ l vývaru na pošírování
·
180 g kuřecích prsou bez kůže
·
Mletý bílý pepř
·
Sůl
Postup
·
Cibuli a česnek očistíme a nakrájíme na drobno.
Dáme na pánev, trochu podlijeme vodou a necháme probublávat, než si připravíme
další suroviny.
·
Kuřecí prsa nakrájíme přes vlákno na velmi jemné
plátky.
·
Bramborové noky uvaříme podle návodu.
·
Očistíme a na drobno nakrájíme mangold.
Nakrájený mangold přidáme na pánev k česneku a cibuli. Voda z pánve by
už v té chvíli měla být téměř vyvařená. Mangold vaříme asi tak 5 minut.
·
Přidáme smetanu, dochutíme solí a bílým pepřem a
společně vaříme už jen zhruba 1–2 minuty.
·
Do pánve přidáme uvařené noky a promícháme.
·
Do vařícího vývaru dáme maso, počkáme až zbělá. Nevaříme.
Teplota by se měla pohybovat těsně pod bodem varu.
·
Směs z pánve rozdělíme na talíře a na
každou porci přidáme polovinu pošírovaného masa.
Poznámka
Česnek s cibulí tepelně upravujeme delší dobu než ostatní
suroviny proto, aby se zejména česnek dobře uvařil. Nedostatečně tepelně
upravený česnek některým lidem nedělá dobře na žaludek.
Do tohoto receptu používáme výhradně mangold listový, ne
řapíkatý. Řapíky jsou tužší a vyžadují delší tepelnou úpravu.
Pošírované kuřecí maso je velmi měkké a šťavnaté. Musí však při
pošírování zbělat i uvnitř, abychom nejedli maso syrové. Proto je velmi
důležité nakrájet opravdu extrémně tenké plátky.
Smetanu používáme krémovou do omáček, aby při vaření
nezřídla. Potřebujeme, aby noky dobře obalila. Z toho důvodu je důležité
pře přidáním smetany nemít na pánvi téměř žádnou vodu.
Tip
Komu nechutnají bramborové noky, může zkusit těstoviny.