Losos s krémovým citronovým rizotem

 

1 porce                                                                                  Doba přípravy 30 minut           

Nutriční hodnoty

Energetická hodnota

2 615 KJ

Bílkoviny

37,2 g

Sacharidy

43,5

Tuky

33,3

Vláknina

0,4

           

Suroviny


·                 150 g lososa (filet s kůží)

·                 50 g kulatozrnné rýže

·                 40 g parmezánu

·                 Vývar na podlévání (cca 300 ml)

·                 Citronová kůra z 1 velkého citronu

·                 3 kapky olivového oleje

·                 3 g másla

·                 Citronový pepř

·                 Sůl

·                 Naklíčená vojtěška nebo pískavice na ozdobu

Postup

·        Lososa osolíme, opepříme, potřeme 3 kapkami olivového oleje a pečeme na nepřilnavé pánvi z obou stran do zlatova.

·        Do hrnce nasypeme rýži, přidáme nastrouhanou citronovou kůru a sůl. Podlijeme malým množstvím vývaru a za častého míchání vaříme. Během vaření podléváme postupně podle potřeby dalším vývarem. Vždy přiléváme jen trochu.

·        Když je rýže měkká, necháme v hrnci dostatečné množství vývaru (přibližně ½ hrnku). tak, aby nám po přimíchání sýra vznikla požadovaná krémová konzistence.

·        Rýži sundáme ze sporáku a přidáme nastrouhaný parmezán a máslo. Dobře promícháme, přiklopíme poklicí a necháme v teple asi 5 minut dojít.

·        Hotové rizoto nesmí být suché, ani příliš řídké. Zahustit můžeme přidáním sýra, naředit vývarem.

·        Servírujeme na hluboký talíř a ozdobíme naklíčenou vojtěškou nebo pískavicí.