Chřestový krém s uzeným lososem

Počet porcí
2

Doba přípravy
20 minut


Suroviny
·         1 svazek zeleného chřestu
·         20 g hladké mouky
·         200 ml nízkotučného mléka
·         50 g uzeného lososa
·         Sůl
·         Různé bylinky na ozdobu
Postup
1.       Z každého stonku chřestu odlomíme tuhý konec, který pokrájíme na drobno a povaříme cca 5 minut ve ¾ l vody. Povařený chřest rozmixujeme a přecedíme přes hustý cedník. Tím se zbavíme veškerých tvrdých vlasovitých částí chřestu a získáme vývar.
2.       Do chřestového vývaru vložíme zbylé měkké stonky a povaříme cca 3 minuty.
3.       6 stonků vyjmeme z vývaru. Spodní části nakrájíme na kolečka a vložíme na dno talířů. Hlavičky si schováme na ozdobu. Na dno talířů přidáme polovinu uzeného lososa nakrájeného na kousky.
4.       Všechny zbylé chřestové stonky rozmixujeme, polévku zahustíme moukou. Nakonec přidáme sůl, mléko a polévku povaříme.
5.       Hotový chřestový krém rozdělíme do dvou připravených talířů s kolečky chřestu a kousky lososa. Navrch naaranžujeme odložené hlavičky chřestu, zbylou polovinu lososa a bylinky.
Tip
Losos uzený za studena se do polévky hodí lépe než klasicky uzený za tepla.