Počet
porcí
|
2
|
|
Doba
přípravy
|
20
minut
|
Suroviny
·
1 svazek zeleného chřestu
·
20 g hladké mouky
·
200 ml nízkotučného mléka
·
50 g uzeného lososa
·
Sůl
·
Různé bylinky na ozdobu
Postup
1.
Z každého stonku chřestu odlomíme tuhý konec,
který pokrájíme na drobno a povaříme cca 5 minut ve ¾ l vody. Povařený chřest
rozmixujeme a přecedíme přes hustý cedník. Tím se zbavíme veškerých tvrdých vlasovitých
částí chřestu a získáme vývar.
2.
Do chřestového vývaru vložíme zbylé měkké stonky
a povaříme cca 3 minuty.
3.
6 stonků vyjmeme z vývaru. Spodní části
nakrájíme na kolečka a vložíme na dno talířů. Hlavičky si schováme na ozdobu. Na
dno talířů přidáme polovinu uzeného lososa nakrájeného na kousky.
4.
Všechny zbylé chřestové stonky rozmixujeme,
polévku zahustíme moukou. Nakonec přidáme sůl, mléko a polévku povaříme.
5.
Hotový chřestový krém rozdělíme do dvou
připravených talířů s kolečky chřestu a kousky lososa. Navrch naaranžujeme
odložené hlavičky chřestu, zbylou polovinu lososa a bylinky.
Tip
Losos uzený za studena se do polévky hodí lépe než klasicky
uzený za tepla.