Citronové kuře s kurkumou a mátovým rizotem

Počet porcí
2

Doba přípravy
30 minut


Suroviny
·         2 ks kuřecích stehenních řízků s kůží
·         1 nízkotučný jogurt (150 g)
·         2 lžíce kurkumy
·         Citronová kůra nastrouhaná z 1 citronu
·         Šťáva z ½ citronu
·         1 lžíce škrobu na zahušťování masitých jídel
·         4 větvičky čerstvé máty
·         160 g rýže Arborio
·         Sůl, pepř, chilli
·         Vývar na podlévání rýže

Postup
1.       Do misky připravíme marinádu z jogurtu, kurkumy, škrobu, citronové šťávy a citronové kůry.
2.       Maso okořeníme solí, pepřem a chilli. Vložíme do misky s marinádou. Dbáme na to, aby marináda pokryla celé maso. Necháme v chladu odležet alespoň ½ hodiny.
3.       Rýži nasypeme do hrnce a lehce nasucho osmahneme až se mírně zbarví. Podlijeme trochou vývaru, osolíme, přidáme mátu a dusíme. Postupně přiléváme vývar, vždy jen trochu, aby se rýže dusila s malým množstvím vývaru.  Během vaření rýži mícháme, aby se nepřipalovala.
4.       Zatím co se rýže dusí, potřeme kapkou oleje dno pekáčku. Na sporáku pekáč rozpálíme, vložíme maso kůží dolů a počkáme až se zatáhne.
5.       Pekáč přesuneme do trouby vyhřáté na 160 – 170 ºC. Pečeme cca 10 minut. Pak maso otočíme kůží nahoru, zvýšíme teplotu v troubě na 190 ºC, Pokud můžeme, zapneme multifunkci, aby se maso pěkně opeklo a zbarvilo dozlatova.
6.       Mezi tím už máme téměř hotovou rýži. Do rýže přidáme zbylou marinádu z kuřete, promícháme, necháme přejít varem, vypneme sporák, přiklopíme poklicí a necháme asi 5 minut dojít.

Tip
Servírujeme ozdobené čerstvými lístky máty, která dodá jídlu svěží chuť.