Počet
porcí
|
2
|
|
Doba
přípravy
|
30
minut
|
Suroviny
·
2 ks kuřecích stehenních řízků s kůží
·
1 nízkotučný jogurt (150 g)
·
2 lžíce kurkumy
· Citronová kůra nastrouhaná z 1 citronu
·
Šťáva z ½ citronu
·
1 lžíce škrobu na zahušťování masitých jídel
·
4 větvičky čerstvé máty
·
160 g rýže Arborio
·
Sůl, pepř, chilli
·
Vývar na podlévání rýže
Postup
1.
Do misky připravíme marinádu z jogurtu, kurkumy,
škrobu, citronové šťávy a citronové kůry.
2.
Maso okořeníme solí, pepřem a chilli. Vložíme do
misky s marinádou. Dbáme na to, aby marináda pokryla celé maso. Necháme v chladu
odležet alespoň ½ hodiny.
3.
Rýži nasypeme do hrnce a lehce nasucho osmahneme
až se mírně zbarví. Podlijeme trochou vývaru, osolíme, přidáme mátu a dusíme.
Postupně přiléváme vývar, vždy jen trochu, aby se rýže dusila s malým množstvím
vývaru. Během vaření rýži mícháme, aby
se nepřipalovala.
4.
Zatím co se rýže dusí, potřeme kapkou oleje dno
pekáčku. Na sporáku pekáč rozpálíme, vložíme maso kůží dolů a počkáme až se
zatáhne.
5.
Pekáč přesuneme do trouby vyhřáté na 160 – 170 ºC. Pečeme cca 10 minut.
Pak maso otočíme kůží nahoru, zvýšíme teplotu v troubě na 190 ºC, Pokud můžeme, zapneme
multifunkci, aby se maso pěkně opeklo a zbarvilo dozlatova.
6.
Mezi tím už máme téměř hotovou rýži. Do rýže
přidáme zbylou marinádu z kuřete, promícháme, necháme přejít varem,
vypneme sporák, přiklopíme poklicí a necháme asi 5 minut dojít.
Tip
Servírujeme ozdobené čerstvými lístky máty, která dodá jídlu
svěží chuť.