Kuře s vůní Indie

 

Počet porcí

4

 

Doba přípravy

1 hodina

 

Suroviny na marinádu


·         4 ks kuřecí prsa bez kůže

·         2 lžíce jogurtu

·         1 lžíce škrobu

·         ½ lžičky koření tika masala

·         ½ lžičky kurkumy

·         šťáva z 1/2 menšího citronu

·         cca 20 g nastrouhaného čerstvého zázvoru

·         sůl

Postup

1.       Maso nakrájíme na plátky. V misce smícháme jogurt, škrob, citronovou šťávu a koření. Do vzniklé směsi naložíme maso a necháme v chladu marinovat alespoň 0,5 hodiny.

2.       Rozpálíme nepřilnavou pánev a maso na ní zprudka opečeme do růžova. Hotové maso vyndáme z pánve a uchováme na teple, než připravíme omáčku.

Suroviny na omáčku


·         1 menší cibule

·         2 stroužky česneku

·         20 g čerstvého zázvoru

·         2 bobkové listy

·         1 lžička kurkumy

·         ½ lžičky kožení tika masala

·         1 badyán

·         Špetka skořice

·         1 rajče

·         ½ lžičky kmínu

·         ½ lžičky sušeného zázvoru

·         ½ lžičky mletého koriandru

·         Citronová kůra z ½ citronu

·         Muškátový oříšek

·         ½ l silného vývaru 

·         ½ l nízkotučného mléka

·         1 lžíce hladké mouky

·         2 lžíce nasekané čerstvé petrželové natě

·         Sůl


 Postup

1.       Do pánve, ve které jsme opékali maso dáme nakrájenou cibuli, česnek, zázvor, citronovou kůru a všechno koření kromě muškátového oříšku. Zprudka orestuje asi 1minutu, aby se koření rozvonělo, ale nezhořklo. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Přidáme nakrájené rajče. Necháme vařit zhruba 15 minut.

2.       Do omáčky přidáme mouku rozmíchanou v troše studené vody. Necháme přejít varem a omáčku rozmixujeme. Tím ještě zvýrazníme chuť koření. Kdo chce mít omáčku úplně hladkou, může přecedit a tím se zbavit případných kousků bobkového listu a badyánu.

3.       Převaříme mléko a přidáme do omáčky. Mléko převařujeme proto, abychom se vyhnuli nebezpečí, že se srazí. Omáčku s mlékem necháme ještě společně povařit asi 5 minut, dochutíme solí a kouskem nastrouhaného muškátového oříšku. Úplně nakonec do omáčky zamícháme petrželovou nať.

4.       Servírujeme s rýží nebo s indickými plackami.