Bílá hříbková omáčka

 počet porcí: 5                                                                            doba přípravy 30 minut

Suroviny:

  • 1 kg čerstvých hříbků (jen mladé a tvrdé)
  • 1 menší cibule
  • 2 dcl mléka
  • 200 g 12% smetany
  • 5 lžic hladké mouky
  • 4 bobkové listy
  • 10 celých pepřů
  • 5 kuliček nového koření
  • sůl
Postup:
  1. Do 2 l vody dáme vařit jemně nakrájenou cibuli. Bobkový list, nové koření a pepř vložíme do plátěného pytlíčku, zavážeme a dáme vařit k cibuli. Zatím, co se cibule a koření vaří, očistíme a nakrájíme na malé kousky hříbky. Přidáme k cibuli a společně vaříme cca 15 minut.
  2. Z hrnce vyndáme sáček s kořením. V mléce do hladka rozmícháme mouku a přidáme k houbám. Dobře promícháme, aby se nevytvořily hrudky. Necháme probublávat na mírném ohni asi 10 minut a mícháme, aby se mouka nepřichytila ke dnu.
  3. Nakonec přidáme smetanu, dochutíme solí a necháme ještě jednou přejít varem. Stačí už jen 1-2 minuty.
  4. Servírujeme s knedlíkem a s vařeným hovězím (nejlepší je pomalu vařené hovězí žebro). Omáčka je ale výborná i bez masa.