Pivní štrůdl

Počet porcí 20                                                          Doba přípravy 90 minut

Nutriční hodnoty v 1 porci

Energetická hodnota

954 KJ

Bílkoviny

4,4 g

Sacharidy

32,5 g

Tuky

9,1 g

Vláknina

2,5 g

 

Suroviny

Suroviny na těsto:

  • 600 g hladké mouky
  • 200 g Hery
  • 1/4 l piva
  • 1/2 malé lžičky soli

Suroviny na náplň:

  • cca 800 g nastrouhaných jablek
  • 2 lžíce hrozinek
  • 2 lžíce vlašských ořechů
  • 4 lžíce jemně rozmixovaných neslazených kukuřičných lupínků
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • cukr podle chuti a kyselosti jablek
  • 1 lžička mleté skořice 

Na potření těsta:

  • 1 vejce

 

Postup

·        Do robota dáme všechny suroviny na těsto najednou (Heru nakrájenou na kostičky) a hněteme až je těsto hladké a nelepí se na stěny.

·        Z těsta uděláme bochánek a pod nahřátým hrncem necháme odpočinout, než si připravíme náplň.

·        Z nastrouhaných jablek vymáčkneme přebytečnou šťávu. Ne moc, aby náplň nebyla moc suchá, jen tak, aby nám ze štrůdlu nevytékala. Přidáme všechny přísady kromě kukuřičných lupínků a dobře promícháme.

·        Těsto rozdělíme na 4 díly a na pomoučeném vále rozválíme na obdélníky. 

·        Uprostřed každého těsta uděláme pruh z kukuřičných lupínků a na lupínky navrstvíme jablka.

·        Nejdřív přes náplň přeložíme obě kratší strany a potřeme je rozmíchaným vajíčkem, pak jednu delší stranu, zase potřeme vajíčkem, a pak druhou delší stranu. Nakonec vajíčkem potřeme povrch štrůdlu. 

·        Pečeme na pečícím papíře v předehřáté troubě na 180 st. do zlatova.