Počet
porcí 20 Doba
přípravy 90 minut
Nutriční
hodnoty v 1 porci
Energetická hodnota |
954 KJ |
Bílkoviny |
4,4 g |
Sacharidy |
32,5 g |
Tuky |
9,1 g |
Vláknina |
2,5 g |
Suroviny
Suroviny
na těsto:
- 600 g hladké mouky
- 200 g Hery
- 1/4 l piva
- 1/2 malé lžičky soli
Suroviny
na náplň:
- cca 800 g nastrouhaných jablek
- 2 lžíce hrozinek
- 2 lžíce vlašských ořechů
- 4 lžíce jemně rozmixovaných
neslazených kukuřičných lupínků
- 1 lžička vanilkového extraktu
- cukr podle chuti a kyselosti
jablek
- 1 lžička mleté skořice
Na
potření těsta:
- 1 vejce
Postup
·
Do robota dáme všechny suroviny na
těsto najednou (Heru nakrájenou na kostičky) a hněteme až je těsto hladké a
nelepí se na stěny.
·
Z těsta uděláme bochánek a pod nahřátým
hrncem necháme odpočinout, než si připravíme náplň.
·
Z nastrouhaných jablek vymáčkneme
přebytečnou šťávu. Ne moc, aby náplň nebyla moc suchá, jen tak, aby nám ze
štrůdlu nevytékala. Přidáme všechny přísady kromě kukuřičných lupínků a dobře
promícháme.
·
Těsto rozdělíme na 4 díly a na
pomoučeném vále rozválíme na obdélníky.
·
Uprostřed každého těsta uděláme pruh z
kukuřičných lupínků a na lupínky navrstvíme jablka.
·
Nejdřív přes náplň přeložíme obě kratší
strany a potřeme je rozmíchaným vajíčkem, pak jednu delší stranu, zase potřeme
vajíčkem, a pak druhou delší stranu. Nakonec vajíčkem potřeme povrch štrůdlu.
·
Pečeme na pečícím papíře v předehřáté
troubě na 180 st. do zlatova.