Dýňová polévka s parmezánem a bazalkou

 Počet porcí 4                                                                                Doba přípravy 45 minut

Suroviny:

  • 1 menší dýně hokkaido
  • cca 1 lžíce hladké mouky
  • 1/4 l nízkotučného mléka
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka muškátového květu
  • sůl, pepř 
  • parmezán na posypání
  • čerstvá azalka na dochucení na talíři a na ozdobu
Postup:
  1. Očištěnou dýni nakrájíme na menší kostičky, dáme do hrnce a zalijeme vodou, aby byla potopená, ale ne víc. Uvaříme doměkka.
  2. K dýni přidáme mouku, mléko a rozmixujeme. Ochutíme muškátovým květem, oříškem, solí a pepřem. 
  3. Polévku vrátíme na sporák a necháme na mírné teplotě vařit ještě 5 minut. Když je polévka moc hustá, můžeme naředit mlékem. 
  4. Polévku naservírujeme na misky, posypeme na jemno nasekanou bazalkou a nastrouhaným parmezánem. Nakonec ozdobíme celými lístky bazalky.