Počet porcí 8 Doba přípravy 2 hodiny
Suroviny:
- 1 kg kachních krků
- 1 větší mrkev
- 2 větší petržele
- 1/2 menšího celeru
- 1/4 l nízkotučného mléka
- 2 lžíce hladké mouky
- bobkový list
- mletý bílý pepř
- muškátový oříšek
- sůl
- petželka na ozdobu
Postup:
- Krky uvaříme v osolené vodě s bobkovým listem. Můžeme i v pomalém hrnci. Čím bude vývar silnější, tím bude polévka lepší. Z vývaru sebereme přebytečný tuk.
- Z uvařených krků obereme maso, dáme stranou a udržujeme teplé.
- V hotovém vývaru uvaříme kořenovou zeleninu. Když je zelenina měkká, přidáme hladkou mouku a vše rozmixujeme.
- Přidáme mléko, vrátíme na sporák a necháme mírně povařovat, abychom získali krémovou konzistenci. Nakonec dochutíme bílým pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem.
- Do středu talíře navrstvíme maso, přidáme polévku a ozdobíme petrželovou natí.
TIP: dobré je také přidat pod maso na dno talíře vařené široké nudle.