Husí kaldoun PH

 Počet porcí 8                                                                    Doba přípravy 8 hodin

Suroviny:

  • skelet, křídla, krk, drůbky z 1 husy
  • 1 větší mrkev
  • 3 větší petržele
  • 1/2 menšího celeru
  • 1 větší cibule
  • 1/4 l  10% smetany 
  • 2 lžíce hladké mouky
  • bobkový list
  • mletý bílý pepř
  • muškátový oříšek
  • muškátový květ
  • sůl
  • petželka na ozdobu
  • vařené široké nudle
Postup:
  1. Skelet, křídla, krk, drůbky, mrkev, celer, petržel, cibuli, bobkový list, sůl a pepř dáme do pomalého hrnce, zalijeme vodou a pomalíme, až je maso i zelenina měkké a máme silný vývar (cca 7 hodin na L). Vývar přecedíme, necháme do druhého dne vychladnout a sebereme tuk. Maso obereme, drůbky nakrájíme. Kůži nepoužijeme, je moc tučná. 
  2. Do vývaru vrátíme všechnu cibuli a zhruba 1ú3 zeleniny. Zbylou zeleninu nakrájíme na drobné kousky. Vývar přivedeme k varu, zahustíme hladkou moukou. Pak vše rozmixujeme do hladka. 
  3. Polévku vrátíme na sporák, zjemníme smetanou, přidáme maso, drůbky a zeleninu- Pokud je polévka moc hustá, přidáme vodu. Znovu povaříme a dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem a muškátovým oříškem. 
  4. Zvlášť (ne v polévce) uvaříme široké nudle.
  5. Polévku naservírujeme do misek, doprostřed přidáme kopeček nudlí a dozdobíme petrželovou natí. 
Polévka je hustá, vydatná, servírujeme jako samostatné jídlo.