Počet porcí 8 Doba přípravy 8 hodin
Suroviny:
- skelet, křídla, krk, drůbky z 1 husy
- 1 větší mrkev
- 3 větší petržele
- 1/2 menšího celeru
- 1 větší cibule
- 1/4 l 10% smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- bobkový list
- mletý bílý pepř
- muškátový oříšek
- muškátový květ
- sůl
- petželka na ozdobu
- vařené široké nudle
Postup:
- Skelet, křídla, krk, drůbky, mrkev, celer, petržel, cibuli, bobkový list, sůl a pepř dáme do pomalého hrnce, zalijeme vodou a pomalíme, až je maso i zelenina měkké a máme silný vývar (cca 7 hodin na L). Vývar přecedíme, necháme do druhého dne vychladnout a sebereme tuk. Maso obereme, drůbky nakrájíme. Kůži nepoužijeme, je moc tučná.
- Do vývaru vrátíme všechnu cibuli a zhruba 1ú3 zeleniny. Zbylou zeleninu nakrájíme na drobné kousky. Vývar přivedeme k varu, zahustíme hladkou moukou. Pak vše rozmixujeme do hladka.
- Polévku vrátíme na sporák, zjemníme smetanou, přidáme maso, drůbky a zeleninu- Pokud je polévka moc hustá, přidáme vodu. Znovu povaříme a dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem a muškátovým oříškem.
- Zvlášť (ne v polévce) uvaříme široké nudle.
- Polévku naservírujeme do misek, doprostřed přidáme kopeček nudlí a dozdobíme petrželovou natí.
Polévka je hustá, vydatná, servírujeme jako samostatné jídlo.