Bramborová kaše

 5 porcí                                                                                   Doba přípravy 45 minut

Nutriční hodnoty v 1 porci

Energetická hodnota

826 KJ

Bílkoviny

5,4, g

Sacharidy

40,1

Tuky

5,1 g

Vláknina

2,8 g

                                                          

Suroviny

·        1 kg brambor

·        300 ml 1,5 % mléka

·        Sůl

Postup

·        Brambory oškrábeme, nakrájíme na kousky a v osolené vodě uvaříme.

·        Z brambor slijeme všechnu vodu. Ručním šlehačem šleháme a postupně po částech přidáváme horké mléko, až získáme hladkou bramborovou kaši. V případě potřeby během šlehání přisolíme.

·        Servírujeme jako přílohu. Pro ty, kteří mají kaši rádi, může být podávána i jako samostatné jídlo bez masa, pouze se zeleninou. Výborná je se sterilovanou kukuřicí, vařenou mrkví nebo ochucená mungo klíčky, bazalkou apod.

Poznámka

Množství mléka, které se do kaše přidává je pouze orientační, záleží na druhu brambor, a také na tom, jak hustou a jemnou máte kaši rádi.