Dýňová polévka s muškátovým oříškem

 

Počet porcí    6                                                                                 Doba přípravy 45 minut

 

Nutriční hodnoty v 1 porci

Energetická hodnota

416 KJ

Bílkoviny

4,9 g

Sacharidy

17,8 g

Tuky

1,2 g

Vláknina

3,15 g

 Suroviny

· 800 g dýně Hokkaidó
· 1 l vody
· 200 ml 1,5% mléka
· 20 g hladké mouky
· 1 g muškátového oříšku
· 150 g čerstvých klíčků
· 50 g čerstvé bazalky
· sůl

Postup:

  1. · Dýni očistíme, vydlabeme měkký vnitřek. Loupat se nemusí. Nakrájíme na kostičky a vaříme v 1 l vody doměkka. Trvá to podle velikosti kostiček zhruba 20 minut.
  2. · Jakmile je dýně měkká, sundáme ze sporáku, přidáme 2 lžíce hladké mouky a rozmixujeme.
  3. · Polévku vrátíme na sporák, přivedeme k varu a přidáme mléko. Dochutíme muškátovým oříškem a solí. Necháme probublávat asi 5 minut. Polévku je potřeba hlídat a často míchat, aby se nepřichytila ke dnu.
  4. · Polévku servírujeme ozdobenou čerstvými klíčky a bazalkou.