Jehněčí žebírka na česneku

 

4 porce                                                                                 Doba přípravy 2,5 hodiny

Nutriční hodnoty v 1 porci

Energetická hodnota

1 424 KJ

Bílkoviny

41,1 g

Sacharidy

4,1 g

Tuky

16,5 g

Vláknina

0,5 g

 

Suroviny


·        1 kg jehněčích žebírek

·        50 g česneku

·        50 g cibule

·        Sůl

·        Pepř

·        Rozmarýn


Postup

·        Česnek utřeme se solí a pepřem. Vzniklou pastou potřeme žebírka ze všech stran. Maso dáme do chladu uležet 1–2 dny.

·        Cibuli nakrájíme na drobno a přidáme do pekáče k masu. Podlijeme vodou a pečeme v mírně vyhřáté troubě až jsou žebírka měkká.

·        Servírujeme se špenátem a bramborovým knedlíkem.

Poznámka 1

Jehněčí maso je dost tučné, proto si ho dopřejeme jen čas od času a malou porci. 1 kg žebírek bohatě stačí na 4 porce, někdy i na 5 porcí. Záleží na tom, jak masitá jsou.

Poznámka 2

Žebírka pečeme raději delší dobu a na mírnou teplotu, aby se tuk v pekáči nepřepaloval. Výpek nikdy nejíme. Je hodně mastný.