Krémové rizoto s pečenou dýní

 

2 porce                                                                                 Doba přípravy 60 minut

Nutriční hodnoty v 1 porci

Energetická hodnota

1 341 KJ

Bílkoviny

16,5 g

Sacharidy

34 g

Tuky

12,6

Vláknina

2,8 g

 

Suroviny


·        50 g kulatozrnné rýže

·        400 ml vývaru

·        350 g máslové dýně

·        70 g parmezánu

·        10 g bazalky

·        0,5 lžičky olivového oleje

·        Sůl

·        Pepř


 

Postup

·        Dýni oloupeme a vydlabeme dužinu. Nakrájíme na kostičky. Osolíme, opepříme a promícháme s olivovým olejem.

·        Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů zhruba 25 minut (podle velikosti kostiček).

·        Rýži podlijeme malým množstvím vývaru, přivedeme k varu. Mícháme a postupně přiléváme vývar, až je rýže měkká. Na konci vaření musí v rýži zůstat trochu tekutiny, abychom dosáhli krémovité konzistence.

·        Do rýže přimícháme 50 g parmezánu, dýni a část bazalky. Dochutíme solí a pepřem.  Zbytek parmezánu a bazalky si necháme na ozdobu.

·        Přikryjeme poklicí a necháme zhruba 5 minut dojít.

·        Servírujeme ozdobené lístky bazalky a několika hoblinkami parmezánu.