Lívance s ovesnými vločkami a horkou borůvkovou omáčkou

 

Počet porcí 5                                                                        Doba přípravy 1,5 hodiny

Nutriční hodnoty v 1 porci

Energetická hodnota

2 646 KJ

Bílkoviny

21,9 g

Sacharidy

118,6 g

Tuky

7,1 g

Vláknina

6,3 g

 

Suroviny na lívance

·        200 g hladké mouky

·        100 g ovesných vloček

·        2 vejce

·        ½ l nízkotučného mléka

·        1 kostka droždí

·        30 g cukru

·        Špetka soli

·        Citronová kůra z 1 velkého citronu

Suroviny na borůvkovou omáčku

·        600 g borůvek

·        200 g cukru

Suroviny na ozdobu

·        250 g nízkotučného tvarohu

·        75 g jogurtu

·        35 g cukru

·        Citronová verbena

Postup

·        Do mísy dáme mouku, uděláme v ní důlek. Do důlku nasypeme cukr a nadrobíme droždí. Přilijeme část teplého mléka. Počkáme až začnou kvasnice pracovat. Mezi tím rozmixujeme ovesné vločky.

·        Přidáme všechny ostatní suroviny, dobře promícháme a necháme vykynout.

·        Lívance pečeme na nepřilnavé pánvi na sucho. Hotové lívance skládáme do hrnce s poklicí. Krásně nám tam zvláční.

·        Borůvky s cukrem podlijeme 2 lžícemi vody, aby se nepřipalovaly, než pustí šťávu. Vaříme tak dlouho, až zredukujeme na hustou omáčku.

·        Smícháme tvaroh s jogurtem a cukrem.

·        Každou porci lívanců na talíři přelijeme borůvkovou omáčkou, ozdobíme tvarohem s jogurtem a citronovou verbenou, která se k jídlu chuťově skvěle hodí.

·        Lívance na talíři můžeme ještě pocukrovat.