Počet porcí 5 Doba
přípravy 1,5 hodiny
Nutriční hodnoty v 1 porci
Energetická
hodnota |
2 646 KJ |
Bílkoviny |
21,9 g |
Sacharidy |
118,6 g |
Tuky |
7,1 g |
Vláknina |
6,3 g |
Suroviny na lívance
·
200 g hladké mouky
·
100 g ovesných vloček
·
2 vejce
·
½ l nízkotučného mléka
·
1 kostka droždí
·
30 g cukru
·
Špetka soli
·
Citronová kůra z 1 velkého citronu
Suroviny na borůvkovou omáčku
·
600 g borůvek
·
200 g cukru
Suroviny na ozdobu
·
250 g nízkotučného tvarohu
·
75 g jogurtu
·
35 g cukru
·
Citronová verbena
Postup
·
Do mísy dáme mouku, uděláme v ní důlek. Do
důlku nasypeme cukr a nadrobíme droždí. Přilijeme část teplého mléka. Počkáme
až začnou kvasnice pracovat. Mezi tím rozmixujeme ovesné vločky.
·
Přidáme všechny ostatní suroviny, dobře
promícháme a necháme vykynout.
·
Lívance pečeme na nepřilnavé pánvi na sucho.
Hotové lívance skládáme do hrnce s poklicí. Krásně nám tam zvláční.
·
Borůvky s cukrem podlijeme 2 lžícemi vody,
aby se nepřipalovaly, než pustí šťávu. Vaříme tak dlouho, až zredukujeme na hustou
omáčku.
·
Smícháme tvaroh s jogurtem a cukrem.
·
Každou porci lívanců na talíři přelijeme
borůvkovou omáčkou, ozdobíme tvarohem s jogurtem a citronovou verbenou,
která se k jídlu chuťově skvěle hodí.
·
Lívance na talíři můžeme ještě pocukrovat.