1 porce Doba přípravy 30 minut
Nutriční hodnoty
Energetická
hodnota |
2 615 KJ |
Bílkoviny |
37,2 g |
Sacharidy |
43,5 |
Tuky |
33,3 |
Vláknina |
0,4 |
Suroviny
·
150 g lososa (filet s kůží)
·
50 g kulatozrnné rýže
·
40 g parmezánu
·
Vývar na podlévání (cca 300 ml)
·
Citronová kůra z 1 velkého citronu
·
3 kapky olivového oleje
·
3 g másla
·
Citronový pepř
·
Sůl
·
Naklíčená vojtěška nebo pískavice na ozdobu
Postup
·
Lososa osolíme, opepříme, potřeme 3 kapkami olivového
oleje a pečeme na nepřilnavé pánvi z obou stran do zlatova.
·
Do hrnce nasypeme rýži, přidáme nastrouhanou
citronovou kůru a sůl. Podlijeme malým množstvím vývaru a za častého míchání
vaříme. Během vaření podléváme postupně podle potřeby dalším vývarem. Vždy
přiléváme jen trochu.
·
Když je rýže měkká, necháme v hrnci dostatečné
množství vývaru (přibližně ½ hrnku). tak, aby nám po přimíchání sýra vznikla
požadovaná krémová konzistence.
·
Rýži sundáme ze sporáku a přidáme nastrouhaný
parmezán a máslo. Dobře promícháme, přiklopíme poklicí a necháme v teple asi
5 minut dojít.
·
Hotové rizoto nesmí být suché, ani příliš řídké.
Zahustit můžeme přidáním sýra, naředit vývarem.
·
Servírujeme na hluboký talíř a ozdobíme naklíčenou
vojtěškou nebo pískavicí.