Hříbkové risotto s kozí goudou a lanýžovým olejem

 Suroviny na 2 porce:

·       180 g kulatozrnné rýže, vhodné na risotto

·       100 ml dobrého bílého vína (Na víně nešetřete, nedobré a nekvalitní víno dokáže celé jídlo zkazit)

·       10 g másla

·       300 g mladých, tvrdých hříbků (pamatujte, že starší a větší houby se do risotta nehodí, protože by se moc rozvařily a nebyly by na talíři ani hezké, ani dobré)

·       100 g sýrového dipu (používám Dip nacho cheese style Santa Maria)

·       60 g vyzrálé kozí goudy na ozdobení každé porce

·       Cca 8 kapek lanýžového oleje

·       Sůl

Postup:

1.    Rýži nasypeme do většího hrnce, trochu podlijeme vodou, trochu osolíme a na mírné teplotě vaříme. Postupně, vždycky, když se voda vsákne do rýže znovu podlijeme. Rýže se musí často míchat. Když je rýže téměř měkká, použijeme místo vody víno. Nikdy nedávejte moc vody najednou. Výsledek je lepší, když vodu a víno doléváte postupně. Nakonec by nám v hrnci měla zůstat rýže s vodou v poměru zhruba 1:1.

2.    Zatímco se vaří rýže, připravíme si houby. Hříbky nakrájíme na plátky cca 0,5 cm silné, podlijeme vodou, osolíme a vaříme v malém množství vody cca 5 - 10 minut. Když jsou houby hotové, necháme odpařit téměř všechnu vodu. Přidáme 10 g másla na zjemnění chuti. S máslem už nevaříme. Jen ho necháme rozpustit.

3.    Do hotové rýže vmícháme sýrový dip a hříbky. Pár hříbků si necháme stranou na ozdobu. Přikryjeme a necháme cca 5 minut dojít.

4.    Na talíř naservírujeme risotto, navrch ozdobíme hoblinkami kozí goudy, plátky hříbků a zakápneme lanýžovým olejem.

Nejtěžší při přípravě takového risotta, je z mého pohledu odhadnout, kolik vody nechat v rýži, tak, aby výsledná konzistence byla krémová.