Bakoňská vepřová pečeně

 Suroviny


·       4 plátky vepřové pečeně

·       120 g bakoňské slaniny

·       1 cibule

·       ½ červené papriky

·       1 plechovka krájených sterilovaných žampionů

·       200 ml 12% smetany

·       Na ozdobení 4 lžíce zakysané 15% smetany

·       Mletá sladká paprika

·       Sůl

·       Pepř

·       Sušená petrželová nať

·       Sušený kopr

·       Vývar na podlévání

·       Hladká mouka na poprášení masa

·       1 lžička másla

Do hrnce dáme na velmi drobno nakrájenou slaninu, cibuli a papriku. Trochu podlijeme vývarem a nálevem ze žampionů. Na mírném ohni vaříme, aby cibule a paprika změkly. Okořeníme solí, pepřem a mletou paprikou. Během vaření podléváme vývarem. Když paprika a cibule změkne, necháme vývar úplně zredukovat. Podlijeme smetanou, přidáme žampiony a necháme přejít varem.

 Vepřovou pečeni naklepeme na tenko (asi 2-3 mm). Osolíme, opepříme a trochu poprášíme hladkou moukou. Opečeme nasucho na nepřilnavé pánvi z každé strany cca 1-2 minuty. Pánev sundáme ze sporáku a necháme trochu zchladnout. Přidáme máslo. Teplota pánve by měla být taková, aby se máslo jen lehce rozpustilo. V rozpuštěném másle otočíme maso tak, aby se omastilo z obou stran, ale nesmí se smažit.

Na talíře naservírujeme přílohové halušky, maso a přelijeme omáčkou. Navrch ozdobíme zakysanou smetanou a posypeme sušenou petrželovou natí, koprem a čerstvě namletým pepřem.