Vepřové koleno sous vide

 Suroviny

·       Vepřové koleno cca 1 kg

·       3% solný nálev

·       4 stroužky česneku

·       2 Bobkové listy

·       1 badyán

·       5 kuliček nového koření

·       10 kuliček celého pepře

·       0,5 lžičky sezamového semínka

·       0,5 lžičky uzené papriky

·       Špetka soli do marinády

·       1 lžička oleje do marinády

Postup

1.      Ostrým nožem nařežeme kůži do čtverců. Řezy vedeme asi 2 cm od sebe. Dáváme pozor, abychom neřízli moc hluboko a nenařízli maso.

2.      Koleno naložíme do vody se solí. Roztok by měl být 3%. Koleno musí být cele ponořené v roztoku. Necháme v chladničce cca 48 hodin.

3.      V hmoždíři rozdrtíme koření, česnek a olej mimo bobkového listu. Vzniklou marinádou potřeme celé koleno, které vložíme do sáčku a přidáme bobkový list. Ze sáčku odsajeme vzduch a sáček uzavřeme. Necháme v chladničce dalších 24 hodin.

4.      Nastavíme teplotu na 67°C a vaříme 35 hodin.

5.      Po 35 hodinách vyjmeme koleno ze sáčku a v troubě pod grilem pečeme, doku není kůže křupavá. Záleží na troubě. Obvykle to trvá tak 20 – 25 minut.