Suroviny
· 1 stehno a 1 křídlo z většího
kohouta
· 2 petržele
· 4 mrkve
· 4 šalotky
· 4 stroužky česneku
· 50 g pancetty nebo slaniny
· ½ plechovky naložených žampionů ve
slaném nálevu nebo 200 g čerstvých
· 2 lžíce malých sterilovaných cibulek
ve sladkokyselém nálevu
· 1 plechovka (140 g) rajského protlaku
· 2 dcl dobrého červeného vína
· Cca 0,5 l vývaru
· 4 větvičky rozmarýnu
· 2 bobkové listy
· Nové koření
· Sůl
· Pepř
Postup
1.
Stehno
rozřízneme na 2 poloviny a společně s křídlem vložíme do pomalého hrnce.
2.
Mrkev
a petržel rozkrojíme na větší kusy cca 5 – 7 cm dlouhé, šalotku na čtvrtiny a
stroužky česneku necháme v celku.
3.
Přidáme
rajský protlak, rozmarýn, bobkový list, sůl a pepř. Zalijeme vínem a
vývarem. Pomalíme zhruba 4 hodiny, až je
maso měkké.
4.
Z hrnce
vyndáme maso (udržujeme v teple) a všechnu zeleninu. Omáčku přecedíme, aby
v ní nezůstalo koření. Omáčku dáme na sporák a přidáme do ní na drobno
nakrájenou pancettu, žampiony a vrátíme zeleninu. Redukujeme až dosáhneme
požadované konzistence.
5.
Servírujeme
s těstovinami, bramborovou nebo polentovou kaší a ozdobené sterilovanými
cibulkami.