Kohout na víně PH

 Suroviny

·       1 stehno a 1 křídlo z většího kohouta

·       2 petržele

·       4 mrkve

·       4 šalotky

·       4 stroužky česneku

·       50 g pancetty nebo slaniny

·       ½ plechovky naložených žampionů ve slaném nálevu nebo 200 g čerstvých

·       2 lžíce malých sterilovaných cibulek ve sladkokyselém nálevu

·       1 plechovka (140 g) rajského protlaku

·       2 dcl dobrého červeného vína

·       Cca 0,5 l vývaru

·       4 větvičky rozmarýnu

·       2 bobkové listy

·       Nové koření

·       Sůl

·       Pepř

Postup

1.      Stehno rozřízneme na 2 poloviny a společně s křídlem vložíme do pomalého hrnce.

2.      Mrkev a petržel rozkrojíme na větší kusy cca 5 – 7 cm dlouhé, šalotku na čtvrtiny a stroužky česneku necháme v celku.

3.      Přidáme rajský protlak, rozmarýn, bobkový list, sůl a pepř. Zalijeme vínem a vývarem.  Pomalíme zhruba 4 hodiny, až je maso měkké.

4.      Z hrnce vyndáme maso (udržujeme v teple) a všechnu zeleninu. Omáčku přecedíme, aby v ní nezůstalo koření. Omáčku dáme na sporák a přidáme do ní na drobno nakrájenou pancettu, žampiony a vrátíme zeleninu. Redukujeme až dosáhneme požadované konzistence.

5.      Servírujeme s těstovinami, bramborovou nebo polentovou kaší a ozdobené sterilovanými cibulkami.